Samorząd Województwa Podkarpackiego

Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

  

  

 


W niedzielę, 29 maja br. odbył się w Górnie XIV Festiwal Podkarpackich Smaków. Współorganizatorem Festiwalu było Województwo Podkarpackie, jednocześnie organizator kolejnej edycji konkursu kulinarnego pod hasłem: „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”. Miał on charakter otwarty więc przystąpić mógł do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria konkursowe.

 

W kategorii I – dla producentów prowadzących działalność gospodarczą (produkt dopuszczony do obrotu):
I miejsce - SER DOJRZEWAJACY Z KOZIERADKĄ, LEDA – SER Jakimowicz Leszek
II miejsce - KIEŁBASIANKA Z KAMIENIA, Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak,
III miejsce – Wino Białe KUPAŁA, WINNICA STAWCZANA GÓRA KROSNO

 

W kategorii II - dla producentów indywidualnych (osoba fizyczna, KGW, Stowarzyszenie, gospodarstwo agroturystyczne, gospodarstwo ekologiczne, inne):
Sery i inne produkty mleczne:
SER „PIAST” KROWI DŁUGODOJRZEWAJACY, Zbigniew Mazur (Serowarnia Piastowska)

Mięso świeże oraz produkty mięsne:
PASZTET Z JELENIA, Zofia Betleja

Produkty rybołówstwa:
BUDYŃ ZE SZCZUPAKA (pasztet), Kazimiera Bukowska (Stowarzyszenie Koziarnianki)

Nasiona zboża owoce warzywa (przetworzone i nie):
POWIDŁO ZE ŚLIWEK, Dorota Bocheńska (KGW- Woliczanki - Sędziszów Młp.)

Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁEM, Anna Socha (KGW – Podleszynka Plebańska)

Miody:
MIÓD WIELOKWIATOWY, Gospodarstwo Pasieczne – Dariusz Łoza

Gotowe dania i potrawy:
HOPCIE LASOWIACKIE, Zdzisława Misiek (KGW Wólka Sokołowska)

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
NALEWKA MIODOWO-IMBIROWA, Krystyna Wronowska
DERENÓWKA, Stanisław Majewski

Inne produkty:
PESTO z CZOSNKU NIEDZWIEDZIEGO Z DODATKIEM SERA BIAŁEGO, Zofia Wawrzaszczak (KGW Rakszawa – Mościny)