Uprzejmie informujemy, że Uchwałą Nr 140/3170/20 z dnia 31 marca 2020 roku Zarząd Województwa Podkarpackiego ogłosił otwarty konkurs ofert na realizację zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w 2020 roku zgodnych z założeniami Programu "Podkarpacki Naturalny Wypas II".

200206 geoWicemarszałek Piotr Pilch podpisał ostatnie umowy w ramach tej perspektywy finansowej na scalenia gruntów. Tym samym limit środków dostępnych dla województwa podkarpackiego na te działania został całkowicie wyczerpany. Umowy podpisał powiat jarosławski i rzeszowski.

200131 lgrRybacka Lokalna Grupa Działania „Roztocze oraz „Lokalna Grupa Rybacka Puszczy Sandomierskiej” w ostatnim dniu stycznia 2020 r. podpisały aneksy do umów ramowych zwiększające środki finansowe na realizację strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność. W spotkaniu zarząd województwa reprezentował wicemarszałek Piotr Pilch.

191206 eko- XIII edycja Ekogali udowadnia, że Podkarpacie to miejsce, gdzie stawiamy na jakość i rozwój, opierając się na naszych najlepszych tradycjach i bogatym dziedzictwie. Te tradycje dotyczą wielu sfer życia, także żywności najwyższej jakości – mówił marszałek Władysław Ortyl otwierając międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości Ekogala 2019.

Już od pięciu lat Samorząd Województwa Podkarpackiego, realizuje kampanię edukacyjną pn.: „Rola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie”. W jej ramach prowadzone są działania edukacyjne, informacyjne, wydawane są broszury, ale przede wszystkim sadzone są drzewa miododajne. Dzieje się tak w trosce o zwiększanie dostępności pożytków dla pszczół w regionie.

191014XV Podkarpackie Święto Miodu jak co roku odbyło się w Urzędzie Marszałkowskim. W jego trakcie pszczelarze z regionu zaprezentowali różne gatunki miodów, sprzęt pszczelarski, miody pitne i nalewki miodowe oraz produkty pszczele. W imprezie uczestniczyła wicemarszałek Ewa Draus.

191001 polagraSer Biały w beczce z Bukowca, Salceson w Maćku z Wierzawic oraz Ser Wólczan z kozieradką – te smakołyki otrzymały „Perły”, czyli nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Z „Kluczem do Polskiej Spiżarni” wyjechał z Poznania wicemarszałek Piotr Pilch.

70027019 490319728470264 3096613064695349248 nWażnym wydarzeniem pierwszego dnia uroczystości był konkurs na „Najładniejszy wieniec dożynkowy” o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. W konkursie wzięły udział grupy reprezentujące wszystkie województwa. Konkurs pokazał, jak różnorodny i ciekawy jest polski folklor.