Samorząd Województwa Podkarpackiego

Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

  

  

Grupa ludzi w strojach kucharskich.

 


Autor tekstu: Danel Kozik
Autor zdjęć: Mateusz Romankiewicz
Autor wideo: Michał Hubala

Biuro Prasowe UMWP

 

Drugi dzień Ekogali upłynął pod znakiem pokazów związanych z przygotowaniem dań regionalnych i tradycyjnych. Swoimi popisami kulinarnymi, przed publicznością, mogli pochwalić się wicemarszałek Piotr Pilch oraz przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz, dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie, którzy wzięli udział w części Live cooking, czyli „Vip-y gotują”. Uczestnicy mieli możliwość degustacji licznych potraw i wypieków.

 

Wicemarszałek Piotr Pilch przygotowywał tradycyjne polskie gołąbki wspólnie z Marcinem Fujarowiczem, prezesem Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, a także Adelin Ghiarfasem, zastępcą burmistrza miasta Satu Mare oraz Krystyną Stachowską, zastępcą prezydenta Rzeszowa.

 

Natomiast Jerzy Borcz, przewodniczący sejmiku i dyrektor oddziału terenowego KOWR w Rzeszowie przygotowywał świąteczne ciasteczka z ciasta kruchego oraz tradycyjne pierniki. Razem z nim ciastka robili także Jan Golba, zastępca dyrektora departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krystyna Stachowska, zastępca prezydenta Rzeszowa.

 

 

Tego dnia odwiedzający Ekogalę mieli możliwość skosztowania świątecznych potraw, które zostały przygotowane z produktów ekologicznych, przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Również tego dnia uczestnicy Targów mogli obserwować kulinarne zmagania uczniów szkół gastronomicznych, którzy już po raz drugi zmierzyli się ze sobą w ramach XVI Europejskiego Konkursu Kulinarnego.

 

Ekogala to coroczne wydarzenie, wokół którego koncentruje się praca wielu środowisk, ściśle związanych z rolnictwem ekologicznym, począwszy od rolników gospodarujących metodami ekologicznymi, przetwórców, jak też podmiotów zainteresowanych promocją i dystrybucją żywności ekologicznej.

 

Organizatorem Ekogali jest Samorząd Województwa Podkarpackiego. Targi są finansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. 

 

Galeria zdjęć:

Pełna galeria zdjęć: Facebook | Nie zwalniamy tempa na Ekogali

Nie zwalniamy tempa na Ekogali
Nie zwalniamy tempa na Ekogali