logo samorzad

mapa stronykontaktniepelnosprawni

podkarpackie-logo

Rolnictwo w regionie

wrota-rolnictwo

170221 agroJesteście Państwo wizytówką województwa podkarpackiego, które szczyci się, że ma takich przedsiębiorców i tak doskonałe wyroby – powiedział członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar, podczas uroczystości wręczenia nominacji dla podkarpackich firm z branży rolno-spożywczej do konkursu AGRO POLSKA 2017. Producenci żywności nominacje i dyplomy odebrali w urzędzie marszałkowskim.

Zarząd Województwa Podkarpackiego Uchwałą Nr 269/5390/17 z dnia 7 lutego 2017 r. przyjął „Program aktywizacji gospodarczo – turystycznej województwa podkarpackiego poprzez promocję cennych przyrodniczo i krajobrazowo terenów łąkowo – pastwiskowych z zachowaniem bioróżnorodności w oparciu o naturalny wypas zwierząt gospodarskich i owadopylność”.

Sprawozdanie z przebiegu i wyników konsultacji społecznych prowadzonych w związku z opracowaniem projektu„Programuaktywizacji gospodarczo – turystycznej województwa podkarpackiego poprzez promocję cennych przyrodniczo i krajobrazowo terenów łąkowo – pastwiskowych z zachowaniem bioróżnorodności w oparciu o naturalny wypas zwierząt gospodarskich i owadopylność.”

Uchwałą Nr 251/5068/16 Zarządu Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie z dnia 20 grudnia 2016 r., ogłasza się konsultacje projektu Uchwały Sejmiku Województwa Podkarpackiego w sprawie określenia ogólnej powierzchni przeznaczonej pod uprawy maku i konopi włóknistych oraz rejonizacji tych upraw w roku 2017 w województwie podkarpackim.

Marszałek Władysław Ortyl spotkał się w piątek 16 grudnia z podkarpackimi winiarzami, aby wysłuchać aktualnych potrzeb branży winiarskiej. Jednocześnie przedstawił szerokie możliwości pozyskania przez nich środków finansowych w ramach Programu Polska Wschodnia oraz Regionalnego Programu Operacyjnego. Mówił również o innych mechanizmach wsparcia przez samorząd i władze województwa.

161216 miodRola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie – pod takim hasłem zakończyła się kampania edukacyjna. Jej podsumowanie odbyło się 15.grudnia w Urzędzie Marszałkowskim. Przy okazji podsumowania 5 lat realizacji  Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas”.

161209 ekogalaJuż po raz dziesiąty wystawcy, producenci i wytwórcy żywności ekologicznej prezentują swoje produkty i wyroby na Ekogali – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości. Na wielkich przestrzeniach Centrum Wystawienniczo-Kongresowego w Jasionce stanęło ponad 120 stoisk. Tematyka tegorocznej Ekogali jest związana ze Świętami Bożego Narodzenia, co oznacza, że prezentowana żywność nawiązuje do świątecznych tradycji wigilijnych. Zwiedzający Ekogalę w prezencie mogli karpie na wigilijny stół.Dziesiątą edycję Ekogali uroczyście otworzył marszałek Władysław Ortyl. Udział w ekologicznych targach wziął również członek zarządu Lucjan Kuźniar.

Statystyka

Odwiedza nas 723 gości oraz 0 użytkowników.